Ev DekoruYararlı Bilgiler

Ev Dekorasyonunda Kilim

Ev Dekorasyonunda Kilim

Kilim Kültürü

Kilim alışverişi birçokları için dünyanın en zevkli alışverişlerinden biridir. Çok sayıda renk ve motif arasında inanılmaz bir yolculuğa çıkar, satıcının kültürü karşısında hayrete düşer, ard arda ikram edilen tavşankanı çayların yayılan dem kokusu kilimlerin pamuk yün ve tarih kokusuna karışırken hafif bir sarhoşluk ve ummadığınız bir deneyim yaşarsınız.

Motiflerin anlamlarını, sembolizmin derinliğini kavradıkça, kilimin başlıbaşına kültürel bir konu olduğunu keşfedersiniz. Size sunulan koleksiyonun zenginliğine bağlı olarak da dünyanın farklı bölgelerine bir seyahat yaparsınız. Kafkasya, Özbekistan, İran, Fas, Tunus, Cezayir, Afganistan ve tabii ki Anadolu’nun her köşesinden farklı tarzlarda, farklı motif ve renklerde kilimlerle yapılan çok zevkli bir yolculuktur bu. Bu eğlenceli deneyimin sonunda da kalbinizi çalan bir kilimi evinize götürmek için dünya kadar para ödemek zorunda kalmazsınız. Çünkü kilim fiyatları halıya oranla çok daha ucuzdur. Antika olmamak şartıyla, el dokuması, tam çalışma odanıza uygun renklerdeki bir kilimi 100-200$ gibi bir rakama eve götürmek sizi şaşırtmasın.

Kilimi nasıl seçmeli?

En doğru yolun en sizi en çok heyecanlandıran kilimi seçmek olduğu söylenir (Ancak bunu satıcıya fark ettirmemeniz lazım, aksi halde pazarlık şansınız azalır). Diğer yandan renk uyumu da önemli bir faktördür. Kilim içindeki renklerden en az birinin kullanmayı düşündüğünüz odada da bulunması önerilir. Zevkler ve renkler tartışılmaz, ancak çok modern bir mekanda klasik motif ve renklerdeki bir kilimin, diğer yandan klasik tarzda döşenmiş bir evde modern çizgilere sahip bir kilimin mükemmel uyum sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Estetik görünüm açısından ‘armonive kontrast’ iç dekoratörlerin takip ettiği ana kurallardan biridir Kontrast bir uygulama ise, örneğin pastel renklerle dekore edilmiş bir mekanda kendini ön plana çıkaran canlı renklerde bir kilimin kullanılmasıdır. Kilimin ev dekorunda size çözümler sunacak bir çok şekil aldığını da hatırlatalım. Koridorlarınız için ince uzun Azerbaycan yolluklar, kanepe üstleri için Konya yastıklar, aynı amaçla kullanılabilecek ama daha büyük Bergama, Kars ve Adıyaman Çuvalları, Özbek örtüler, Malatya heybeleri aradığınız dekorasyon unsurları olabilir. Büyük antika bir kilim bulunduğu odaya hakim olurken, küçük bir kilim evin bulunduğu köşesinde çevresindeki eşyalara renk katmaktadır. Peki kilimin kalitesi nasıl anlaşılır? Kilim uzmanlarının da kabul ettiği gerçek ‘alıcının her zaman satıcının merhametinde’ olduğu ve sonuçta kilimi alan kişinin satana güvenmesi gerektiğidir. Bunun dışında biraz ön çalışma ve gözle inceleyerek genelde çürüme ve bakımlılık durumunu, yama yapılıp yapılmadığını, uç kısımlardan atkı ipliği kaybolmuş mu gibi özellikleri kontrol edebilirsiniz.

Anadolu’nun renkleri ve desenleri

Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı kültürleri yansıtan yüzlerce kilim çeşidi bulunmaktadır. Kilim almaya gitmeden bunlar hakkında biraz bilgi sahibi olmak satıcıyı da etkileyecek, size saygı duymasını ve daha iyi fiyat vermesini sağlayacaktır. Örneğin, Van kilimleri lacivert, kırmızı, kahverengi ve beyaz renklerde, genelde koyu renklerin hakimiyetindedir. Desenleri iri ve tekrar eden simetrik unsurlar taşır. Gaziantep ise biraz daha açık renklere yönelir ve yatay bantlar şeklinde tekrar eden desenler, çerçeveler içerir. Sivas’da ise daha açık renklere, hem büyük hem de küçük simetrik motiflere, çoğunlukla “elibelinde”lere rastlanır. Genelde ince yün ve pamuk kullanılan Malatya kilimlerinde büyük ebatlıların özelliği iki yarımın birleştirilme çizgisinin belirginliğidir. Kars bölgesinde nefis kırmızılar içeren yolluk çeşitleri, Karabağ’da resim gibi işlenmiş gül ve çiçek desenleri ön plana çıkmaktadır. Evinizi iyice açık renklerle şenlendirmek istiyorsanız Çankırı, Sivrihisar, Manastır ve Elmadağ kilimlerinde tam aradığınızı bulabilirsiniz. Özgün Anadolu havası için Yörük, Balıkesir, Bergama ve Aydın kilimleri farklı desenleri ile ilginizi çekecektir. Uşak, Denizli, Eşme ve Çal kilimleri göz alan sarılar, kırmızılar ve lacivertli dama desenleriyle gerçek birer sanat eserleridir. Afyon, Fethiye, Antalya, Adana tarzlarındaki farklılık, Konya’nın Çumra, Ereğli,Aksaray’ın geometrik motifleri, Kayseri’nin kalın yünden dokunmuş kilimleri dikkatinizi çekecektir. Kısaca, kilimin dünyasına girdiğinizde sonsuz bir okyanusa dalmış gibi olacak, ülkemizin belki de bu en yaygın sanat formunda yepyeni bir ilgi alanı keşfedeceksiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. O kadar çok seçenek arasından hangi kilimi seçeceğinize karar vermek çok zor. Ama doğru seçimi yaparsanız güzel bir kilim eve bambaşka bir hava katıyor. Mağazada beğendiğiniz kilim evde hoşunuza gitmeyebilir, o yüzden satıcıyla değiştirme opsiyonlu anlaşmak lehinize olur. Kars’tan çok beğenerek aldığım bir kilimi eve serince pek içime sinmedi, bir dostuma hediye ettim.

  2. kilim seçimi hakikaten ayrı bir tecrübe gerektiriyor.

    satıcılar çok yüksek kar marjı koyuyor, alrken sıkı pazarlık yapmanızı tavsiye ederim. istedikleri paranın üçte bir fiyatına satın aldım.:)

  3. Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı kültürleri yansıtan yüzlerce kilim çeşidi bulunmaktadır. Kilim almaya gitmeden bunlar hakkında biraz bilgi sahibi olmak satıcıyı da etkileyecek, size saygı duymasını ve daha iyi fiyat vermesini sağlayacaktır. Evet bu söyledikleriniz doğru ne kadar bilgili olursanız kazıklanma ihtimaliniz o kadar az oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu